“Göğsümüzü gere gere kutlayamıyoruz”
Geldi yine 5 Haziran…
Sözde DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ve biz yine kutlayamıyoruz (!) Neden? Çünkü…
Yeryüzünde geçtiğimiz yıl içindede gereksiz savaşlar ile canlı cansız, DOĞA büyük zarar görmüştür. Dünya büyük bir ısınma içindedir. Küresel ısınma ile ilgili ciddi bir çalışma ülkemizde görülmemektedir.
Ülkemizin birçok büyük yerleşim birimi başta olmak üzere çok yerleşim yerinde KATI ATIK sorunu giderilememiş ve çözümlenememiştir. Ve halende ciddi bir çalışma bulunmamaktadır. Atık piller doğayı ve yaşamı tehdit ettiği gibi atık pillerin toplanması yönünde ne kadar çalışma yaptıksa, yerleşim yerlerinde ve büyük kentlerde BELEDİYELER olaya el atmadıklarından piller doğayı tahrip etmeye devam ediyor, insan sağlığı büyük tehlike altındadır. Yine piyasada kullanılan naylon poşetler ve değişik renklerdeki plastik poşetler doğada çok zor kaybolmaktadır. Yüzyıllar boyu doğanın dengesini bozmaktadır. Defalarca söylememize rağmen bu konuda da ciddi bir tedbir alınmamış olması büyük bir üzüntü kaynağıdır.
Kıyılarımız ve sulak alanlarımız imarlaşmaya açılmış, yapılan binalara dur denilmemiş, adeta teşvik edilmiştir. Genetiği ile oynanmış (GDO’lu ürünler) gıdalar piyasaya sürülmüş ve halkımızın sağlığı hiçe sayılmıştır, sayılmaktadır. Sebze ve meyvede Hormon ilaçları bolca kullanılmış ve olaylar sadece seyredilmiştir. Halen ilaç kalıntılı sebze ve meyve iç pazarda halka sunulmakta ve denetim yok denecek kadar azdır. Ülkemizde bulunan göller ve akarsular resmen hoyratça kirletilmiş ve kirlenmesine göz yumulmuştur. İçilir su kaynakları yok edilmiş ve bunların yönetimi iyi yapılmamıştır. Önümüzdeki yaz aylarında susuzluğun sıkıntılarını hep birlikte yaşayacağız. Kış aylarında ucuz kömürle ve gereksiz yakıtların tüketilmesi ile HAVA kirliliği artmıştır.
Halen arıtımsız tesisler deniz kenarında, akarsu kenarında bolca mevcut olup kirli atık sular akarsulara deşarj edilmektedir. Ayrıca kent merkezlerinde piyasada dolaşan trafikte seyreden araçların bakımsız ve muayenesiz olmasından dolayı eğzoslarından attıkları gazlar ile insan hayatını ve doğayı acımasız şekilde tahribi devam etmektedir. Tarihi ve kültürel mirasımız olan tarihi eserlerimiz korunamamaktadır. Halen ciddi bir çalışmanın olmayışı bizleri derinden üzmektedir. Yine Halkımızın tek gıdası haline gelen EKMEK üzerinde türlü çeşitli oyunlar sergilenmekte ve FİYAT ve gramaj farklılıkları yurdun her yerinde devam etmekte üstüne üstlük katkı maddeleri ile (Benzoil peroksit gibi) sağlığımızla oynanmaktadır. Mahalle aralarında, sokak ortasında düğün dernek şölen icra edilmekte ve yüksek sesli müzikler ile gürültü ve görüntü kirliliği oluşturulduğu gibi, ulaşım sorunları yaşatılmaktadır. Yine birçok ilde semt pazarı adı altında sokak ortasına, cadde ortasına günü birlik geçici pazarlar kurulmakta, çevre, doğa acımasızca kirletilmekte ayrıca haksız rekabet şartları ortaya çıkmakta ve yine ulaşım sorunları olmaktadır. Orman yangınları artış göstermiş, gözünü rant hırsı bürümüş kesimler ORMAN ALANLARINA göz dikmişler tahsisi için çaba sarf ederlerken bir yandan da bakir ormanlarımızın içine beton yapılaşmalar meydana getirilmiştir” dedi.
Daha neler ver neler. Bunları madde madde yazsak burada sayfalar almaz. Kısacası bu olumsuzluklar nedeniyle Ülkemizde Sağlıklı yaşam güvenli çevre yok olmuştur. O yüzden şimdi kalkıp göstermelik laflar ile ÇEVRE GÜNÜ kutlamanın bir anlamı yoktur. Gün icraat ve ÇEVREYE sahip çıkma günüdür. Ve bu iş senede bir gün ya da bir hafta ile sınırlı olmamalıdır. Çevrenin ve doğanın korunması ile ilgili çok acil yukarıda bahsettiğimiz hususları da bertaraf edecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
BUNLAR ÜLKEMİZİN SORUNLARIDIR ACİL ÇÖZÜM GEREKTİRMEKTEDİR!.
ŞİMDİ İSE BİZLER BU BURUKLUK İÇİNDEDE OLSAK 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜNDE, BU YIL NE YAPACAĞIZ, ONLARI AKTARALIM İSTİYORUZ…
Çevre Ve Tüketici Haklarını koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi olarak bu yıl ve bu haftaki etkinliklerimiz şöyle olacaktır.
— 81 ilimizin 51’inde gönüllü kardeşlerimiz aracılığı ile her yörede 1000 (bin) adet çam fidesini toprak ile buluşturacağız.
— Yörendeki, akarsuya, göle, denize sahip çık sloganı ile yaptırmış olduğumuz minik döviz ve afişlerimizi okullara, toplu taşıma araçlarına, kahvelere, internet salonlarına, üniversitelerimize dağıtım yaparak toplumsal bilincin artmasını sağlayacağız.
— Çevre ve doğa kirliliğinin en aza indirgenmesi için plastik poşet, plastik kutu, pet şişe gibi katı atkıların etrafa atılmaması, çöpe atılmaması, ayrıştırılması için yaptırdığımız afişleri yine okullara, toplu taşıma araçlarına, kahvelere, internet salonlarına, üniversitelerimize dağıtım yaparak toplumsal bilincin artmasını sağlayacağız.
Bu bağlamda tüm insanlarımıza sesleniyorum! Ağaçlar kuşların ve doğada yaşayan hayvanların evidir. Onları evsiz bırakmayalım. Herkes karınca kaderince bir çam fidesini toprak ile buluştursa bunun doğaya, yaşama, insan hayatına çok olumlu etkileri olacaktır. Bu duygu ve düşünceler ile 5 Haziran Dünya çevre günün anıyoruz. Saygı, sevgi, barış dileğimizdir” dedi.
MUSTAFA GÖKTAŞ
ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ (ÇETKODER)
GENEL BAŞKANI
mustafagoktas006@gmail.com
Bilgi;
ÇETKODER İLE YAZIŞMA: cetkoder@gmail.com