Ağalar’ ın Maraba’lara Sadakası!!!
Orhan Kemal’ in Televizyonda gösterimine giren Hanımın Çiftliği filminde Cemşir kim? Ağaya işçi bulucusu. Cemşir gibilerine Tarım Bakanlığı’ nın yayınlamış olduğu yönetmelikte ‘’ Tarım İşçileri Aracıları ‘’ deniliyor. Buna Çukurova’ da ‘’ Elci ’’ denir. Kelimenin orjinali Elçi de olabilir ama Çukurova şivesin de Elci olarak telafuz edilir.
Orhan Kemal’ in eseri ‘’ A love Story’’ e dönüştürülmüşse de Cemşir’ in (Elci’ nin) görevi gereği Ağaya veya Ağalara işçi bulup çalıştırdığında her işçinin yevmiyesinden % 10 kesinti yapar. Elciler Pamuk toplattırıyor ise her kilogram başına işçilikten % 10 komisyonunu alır.! Buna ‘’ Elci Hakkı ‘’ denir.
Çiğ Süt Üretici Birliklerimizin Yöneticileri de bizim ‘’ Elcilerimiz.’’
İşte biz Marabalar, Elcilerimizden 15 Haziran’ dan bu yana çiğ süt ihale haberlerini beklemekteydik. 15 Haziran’ dan bu yana Ankara’ da kimi zaman Tarım Bakanlığı Bürokratlarının gözetiminde kimi zamanda kendi aralaında görüşmeleri bu bürokratlara aktarmakla devam etti. ASÜD (Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği) temsilcisi bir tarafta biz Marabalar’ ın Elcileri bir tarafta pazarlıktalar.
Neyin pazarlığında ? Köleliğe devamın pazarlığındalar!
Elci’lerin ‘’ çalışmıyoruz, ürettiğimizi satmıyoruz ’’ deme şansı yoktu. Buna pazarlık da denemez.
15 Nisan’ dan bu yana görüşmeler de basına sızdırılmadı.
Süt Platformu & Çiğ Süt Üreticileri Basın Komitesi’ nden Sayın Ulaş Özkul’ un haberi bomba gibi elektronik posta kutuma düştü: ‘’Bugün Çanakkale Biga ilçesinde göstermelik süt ihalesi yapıldı.’’
Bu güne gelindi. 25.10.2010 Basına pazarlık bittiğine dair bir açıklama yapılmaksızın Çanakkale Biga Kooperatif Başkanılığı’nca çiğ süt ihalesi yapıldı. Halen ülkenin batısında 72,5 kuruş olan çiğ süt ihale de 73,5 kuruş verildi. Ve ihale teklif veren ihale yapıldı. Göstermelik ve diğer bölgelerin ihalelerine referans olacak ‘’ Sadaka Farkı’’ fiyat!
Biga Kooperatifinin Başkanı Mehmet Özkurnaz! Marabaların Elcilerinin KOÇ’ u. Fiyat indirme Koç’ u! Üreticilere bir iyilik edin ve Elcilikten ayrılın. Diğer Elciler’ imizin ASÜD karşısında direncini kıran sizsiniz.
Bu fiyat çiğ süt üreticileri için adil bir fiyat olamaz! Çiğ Süt fiyatı 95 kuruş olmalıdır. Sanacinin her litre ambalajlı sütte kazandığı rakamı bize reva görülmüyor.
500 kilometrelerden çiğ süt taşınıyor. Ülkede çiğ süt sıkıntısı olmasına rağmen çiğ süt fiyatlarının olması gereken seviyelere gelmesi engelleniyor.
İstediğiniz yere kadar engelleyemeyeceksiniz.
Hayvanlarımızın yemini biz de sanayicilerimizden bedava alsaydık bu fiyat bize yeter diyebilirdik!
Tüm üreticilere sanayicilerden bedava yem sağalayınız da o zaman adalet gerçekleşsin
Çiğ Süt Üreticilerinin sahibi yoktur.
Umarım bu fiyata evet diyen başka üretici birliği çıkmaz. Biga’ nın ihale fiyatları kabul edilemez!
Sayın Özkurnaz sanayicilerin KOÇ’ luğunu da bırakınız artık!
Çiğ sütün bizlere maliyetini : https://www.bilgiagi.net/1-lt-cig-sut-maliyeti/22206/ linkinde açıkladık
Ambalajlı Süt Sanayicleri karşısında dik durabildiklerini düşünen Üretici Birlik Yönetici veya Yöneticileri var ise 1 Lt. Çiğ Süt’ ün Maliyet’ ini kamuoyuna açıklamalıdırlar.
Çiğ Süt Üreticileri’ ni Maraba, Süt Sanayicileri’ni Ağa yapan düzen SEK ( Süt Endüstrisi Kurumu)’ in özelleştirilmesi ile başladı.
Bu düzene ne zaman son verilecek?
Saygılarımızla
Sayın Çapar Bey;
Temmuz 3rd, 2010 at 15:42Yazınızı okumuş bulunmaktayım.Size kısaca şunu söyleyebilirim Türkiyemizde maalesef bir tarım ve hayvancılık devlet politikamız bulunmamamakta sorunun ana nedeni kanaatimce budur bakınız fiyat düşme hareketinde 15 günlük o periyotta sayın tarım bakanı neden bir demeç dahi vermedi öyle değilmi?suçu bence burada aramak lazım arz talep dengesinde şahısların etki derecesi gerçekten önemsizdir.Bu noktada soruna katıldığımı ancak sizin fikirlerinize katılmadığımı bildirmek isterim.
Saygılarımla
Sayın Ahmet Yıldız
Temmuz 3rd, 2010 at 17:38Yorumuz için teşekkür ederim. Hayvancılık sektörüne kafa yoran insanlar olarak bu konuda yazdıklarıma olumsuz veya olumlu değerlendirmede bulunanlarla kendimi aynı mesafede bulmaktayım. Beni , sektörü sevindirecek husus herkesin ilgi duyması, olumlu da olsa olumsuz da olsa fikirlerinin mutlak bir değer ifade ettiğidir. Bakın televizyonlarda sokaktaki halka ithal et ile ilgili soru sorduklarında vatandaşımızın biri ‘’ Ülkemiz Hayvancılık Cenneti, niçin et ithal edilmektedir diye sorguluyor.
Bu bakımdan ‘’ Bu noktada soruna katıldığımı ancak sizin fikirlerinize katılmadığımı bildirmek isterim.’’ Cümlenizde hangi fikirlerime katılmadığınızı bildirirseniz samimiyetimler ifade etmek isterim ki onu revize etmeye, düzeltmeye hazırım.
Çapar Kanat
Çiftçi- Çiğ Süt Üreticisi
Öncelikle düşüncelerinizin katılmadığım yönü şöyle;bir kişi veya birkaç kişinin fiyat belirlemedeki etkisi olamayacağı kanaatindeyim.maalesefki su akar yolunu bulur mantalitesi ile işler yürümekte bizim sistemmizde şahısların kooperatif ve birlik başkanlarının etkisi olmadığı kanaatindeyim.Plansız ve gayet zigzaglı bir fiyat ve talep dengesi hem süt üreticisini hemde sanayicisini maalesef uçuruma götürmekte.belki de istenen de budur...
Temmuz 6th, 2010 at 11:49